ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, GREEKLISH, ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ..., ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ (ΠΑΡΑ)ΔΕΙΓΜΑΤΑ

Posted by Ίδρυμα Ποίησης | Posted in | Posted on 10:30 π.μ.

0

Σελιδοδείκτης μη βίας. Διανεμήθηκε στη Marfin και συνεχίζεται η διανομή του, ιδιαίτερα σε νέους.

*
Επιστολή του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Γραφείο Υπουργού ( 4 Ιούνη 2010, Αρ. Πρωτ. 4162, προς Γιώργο Τσακιράκη, ποιητή ) απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρονται τα εξής:

" Σε απάντηση του αιτήματός σας για οικονομική ενίσχυση της δραστηριότητάς σας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη νέα διαδικασία επιχορηγήσεων σε πολιτιστικούς φορείς…(ακολουθούν οι πληροφορίες για τη νέα διαδικασία επιχορηγήσεων και το έγγραφo καταλήγει)…Φιλοδοξούμε ο χώρος αυτός (http://drasis.culture.gr)να γίνει το σημείο επαφής του Υπουργείου με τους πολιτιστικούς φορείς. Παράλληλα ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στη χαρτογράφηση της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αλλά και στη δικτύωση των φορέων μεταξύ τους. Η διευθύντρια, Ι. Χατζοπούλου".

Αφού ευχαριστήσω τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και την κ. Χατζοπούλου για την επιστολή, είναι αναγκαίο να επισημάνω τα εξής:

Προσωπικά, σαν ποιητής και δημιουργός του Ελληνικού Ιδρύματος Ποίησης, ουδέποτε μέχρι σήμερα ζήτησα οποιαδήποτε επιχορήγηση ή όποια άλλη οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από όποιον άλλο κρατικό φορέα με οποιονδήποτε τρόπο (έγγραφο, email κ.λπ.).

Η παραπάνω αναφορά σε επιδότησή μου ή του Ιδρύματος Ποίησης συνιστά αυτεπάγγελτη εκτίμηση του Υπουργείου το οποίο, αναγνωρίζοντας ίσως τη χρησιμότητα ύπαρξης του Ιδρύματος και την προσφορά του-ιδιαίτερα με τη διαδικτυακή παρουσία- επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσής του και το συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα ενημέρωσής.

Η ενέργεια αυτή τιμά σαφώς τον κ. Υπουργό και την κ. Χατζοπούλου, προς τους οποίους απευθύνω εκ νέου τις ευχαριστίες μου και εκφράζω την εκτίμησή μου για την πρωτοβουλία τους.

Ως προς την ουσία του θέματος, δηλαδή την οικονομική ενίσχυση-επιδότηση, η οποία κατά την προσωπική μου εκτίμηση προτάθηκε ευγενώς, θα ήθελα να δηλώσω πως δεν θα υποβάλω αυτή τη στιγμή σχετικό αίτημα, επειδή αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη ως ποιητής και πνευματικός άνθρωπος να διαχειριστώ χρήματα του Ελληνικού λαού, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Θα προσφέρω και χωρίς αυτά.

Ελπίζω πως μια πιο άμεση συνεργασία με τον κ.Υπουργό, το Υπουργείο ή φορέα του, σχετική με κοινές εκδηλώσεις, δράσεις κ.λπ., με αποκλειστική ως προς τα έξοδα απευθείας διαχείριση απ’ το Υπουργείο, θα ήταν εφικτή. Αυτή τη συνεργασία και την επιθυμώ και την αναμένω.

ΗΔΗ, από αυτή τη στιγμή, υποβάλλω πρόταση προς τον κ. Υπουργό (η οποία αποστέλλεται άμεσα) να καθιερωθεί ετήσιος θεσμός με τον τίτλο «ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ (ΚΑΙ ΞΕΝΗΣ) ΠΟΙΗΣΗΣ» (πρώτη, δεύτερη κ.λπ.). Η έναρξή της κάθε φορά να γίνεται στην Αθήνα και στη συνέχεια να μεταφέρεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Το παράδειγμα έχει δοθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Ποίησης, που πραγματοποίησε τον Οκτώβρη του 2010 στην Πάτρα σχετική έκθεση, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας, στην οποία εκτέθηκαν ποιήματα τριαντατεσσάρων Ελλήνων και ξένων ποιητών. Η αισθητική ήταν βέβαια φτωχική, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

*

Μη χρησιμοποιείτε τα greeklish

Απευθύνω προσωπική έκκληση. Μη χρησιμοποιείτε greeklish (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες.). Τις καταστροφικές συνέπειες για την Ελληνική ποίηση, την τέχνη, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τη σκέψη, την παιδεία είναι εύκολο να τα ανιχνεύσετε. Η χρήση τους δεν βοηθάει κανέναν. Ούτε καν την αναγκαία πολυπολιτισμική πανανθρώπινη κοινωνία την οποία ονειρεύομαι.

*

Ποίηση και Θέατρο στα Σχολεία

Μεταξύ Νοέμβρη-Γενάρη θα σταλούν email σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την πρόταση για καθιέρωση του θεσμού «Ο Απρίλης της Ποίησης και του Θεάτρου στην Παιδεία» (δείτε το σχετικό κείμενο στην ενότητα «Προτάσεις και (παρα)δείγματα».